Dia internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust 2019

Dia internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust 2019

Amb motiu de la Commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust, el grup de treball DEMD, impulsat des del Departament d’Educació  i el Memorial Democràtic, ha preparat uns actes i unes propostes didàctiques per a tots els centres que es proposin realitzar la commemoració. A Lleida els instituts de secundària que participen en aquest grup de treball celebraran un acte al Teatre de L'Escorxador el dia 25 de gener de 2019, que consistirà bàsicament en un homenatge a les entitats que intervenen en representació dels col·lectius de persones deportades, una conferència i una representació teatral.

Com cada any la commemoració tracta un tema específic. Aquest any 2019 és "Torn from home" (Persones arrencades de casa seva).

Aquest lema vol fer referència a l’experiència de la persecució de la víctima. Si “home" normalment significa un lloc de seguretat, comoditat i seguretat, enguany volem reflexionar sobre el que passa quan els individus, les famílies i les comunitats són expulsades de casa seva, per la persecució o l'amenaça de genocidi, quan acaba el genocidi.

Però les activitats que planifiquem per aquesta commemoració no només s’han de centrar en l'impacte sobre els col·lectius que van patir l'Holocaust. El 25è aniversari del començament del genocidi de Rwanda el 1994,  i el 40è aniversari del final del genocidi de Cambodja en 1979, ens recorden la importància de la data i del tema que commemoren també per aquests dos genocidis contemporanis.

No oblidem mai però, que la finalitat d’aquest treball de sensibilització de la memòria de les víctimes de l’Holocaust, dels genocidis de Rwuanda i de Cambodja i la d’altres genocidis i crims contra la humanitat s’emmarca amb els nostres estudiants fent èmfasi en la nostra realitat i la pròpia història.

Per donar a conèixer les accions que se celebraran a Lleida, el grup de treball DEMD sobre memòria històrica ha comptat amb la col·laboració de l'alumnat del Cicle Formatiu de Disseny i Edició de Publicacions Impreses i Multimèdia de l'INS Caparrella, que ha elaborat aquests magnífics cartells, un dels quals ha estat escollit per a la difusió de l'acte del dia 25:

PROGRAMA I CARTELLS DEFINITIUS DE L'ACTE

  • 10.00 Inici de l'acte. Presentació a càrrec dels alumnes de l'INS Almenar. Interpretació del "Cant dels ocells" a càrrec de l'ensemble Josep Lladonosa. Parlaments institucionals    
  • 10.15 Encesa de les Espelmes del Record en memòria dels deportats als camps de concentració amb la participació d'alumnes dels instituts participants i amb la presència de representants de les entitats Amical de Mauthausen, Down Lleida, Plataforma 8 d'abril i Comunitat Jueva de Lleida.
  • 10.45 Xerrada a càrrec de la sociòloga de la UAB Marta Simó “Per què cal Commemorar a les Víctimes de l'Holocaust i la persecució nazi, avui?". La presentació de la xerrada anirà a càrrec dels alumnes de l'INS Josep Lladonosa
  • 12.00  Teatre a càrrec de la companyia “Teatre de motxilla” de l’INS Guindàvols, que interpretaran l’obra “De Animis Mortuorum”, sota la direcció de Daniel Gil. La presentació de l’obra anirà a càrrec dels alumnes de l’INS Guindàvols.
  • 12.45 Cloenda de l’acte i lectura del manifest a càrrec dels alumnes de l’INS Caparrella. Interpretació de “Bella Ciao” a càrrec de l’Ensemble Josep Lladonosa.
  • 13.30 Fi de l'acte

 

MÉS INFORMACIÓ SOBRE ELS ACTES COMMEMORATIUS

 

Comparteix a les xarxes: